Качествени обувки за туризъм


ОБУВКИ
Обувките са най-важната част от вашата екипировка когато става въпрос за ходене в планината Те трябва да бъдат така избрани че да отговарят на вашите физически възможности, терена през който ще се преминава, тежестта им както и да отговарят на вашите собствени изисквания. Обувките са инвестиция. Избирането, изпробването, ''разработването'' и съхранението на вашите обувки ще ви помогне да ги имате за дълго време и ще увеличи максимално вашия комфорт.
Подметка Една от важните части на една обувка това е подметката. Избирането на обувка с мека или твърда подметка предопределя и предназначението на самата обувка. Тези обувки чиито подметки са твърди (Най-често са на фирмата лидер в тази област - Vibram) по принцип са предназначени за използване в зимни или полярни условия.
Платовете от които е изработена обувката също не са без значение. Най-добрият вариант е този при който се използват материали като Gore-Tex® . Той пропуска влагата от вътре навън, но не и в обратната посока, като това дава възможност на стъпалото да остане сухо и да ''диша'' по-добре.
Предназначение Тръгвайки на планина ние трябва да имаме представа от това какъв е терена и какви са климатичните условия. Задължително обаче е при ходенето в планина независимо при какви условия ходим обувката да е висока. Високата обувка предпазна краката от най-честата травма, изкълчване или счупвания в областта на глезените.
Естествено за предпочитане е да имаме и летни и зимни обувки. Летните по-принцип са по-леки, по-ниски, с мека и съответно по-лека подметка, което ни дава допълнителен комфорт и по-малко натоварваме краката си.
Също така е важно да знаем точно каква е целта на ходенето ни. Ако е в зимни условия и ще ни се налага да катерим, с обувката трябва да може да се използват и ''котки''.
Изпробване Правилното изпробване на обувката е основното. Различно е усещането когато изпробваме например обувката сутрин или следобед след дълго ходене. Желателно е да избираме обувката следобед. Също така сме длъжни да изпробваме обувката със дебел и тънък чорап поотделно и заедно. Олувките трябва да са ни удобни и комфортни, със леко напрежение при връзките, така че вие да можете да ги отпускате или стягате когато е необходимо. Добре стегната обувка е когато вътре в обувката можем да повдигнем петата не повече от 6 до 12 мм.
Аксесоари и други
Дрехи Важна часто от екипировката са самите дрехи. Това те от каква материя са направени, какво е предназначението им и тяхното тегло, определя и това как ние ще се чувстваме в планината.
Често използвани бяха якетата с пух. Навлизането на материите като Polartec, Gore-Tex, Kevlar и Cordura, промениха начина на обличане. Съчетанието между леко и малко по обем яке изработено от Gore-Tex и пуловер изработен от Polartec доведе до намаляване на общия обем на връхното облекло, увеличи се комфорта и екстрите.





{START_COUNTER}